Rauhanlinna

Tarinat menneiltä ajoilta heräävät henkiin, kun astut sisälle Rauhanlinnaan. Seinät osaavat puhua, kun kuuntelet oikein tarkkaan. Ainutlaatuinen arvokiinteistö Hämeenlinnan ydinkeskustassa on valmis tallentamaan uusia tarinoita. Haluatko sinä olla niissä mukana?

avainkuva

Talon tarina

Lue mitä aikamatkaoppaaksemme lupautunut, Anniskeluyhtiön toimitalon 1899 suunnitellut hämeenlinnalais-syntyinen arkkitehti, Henrik Reinhold Helin kertoo kohteesta.

“Kyseessä on mielestäni Hämeenlinnan keskustan kaunein rakennus, Englannista ja Keski-Euroopasta vaikutteita saanut” Helin toteaa avatessaan Rauhanlinnan jykevän ulko-oven.

“Talo edustaa mannermaista jugend-rakentamista, mikä ilmenee talon koristeellisissa yksityiskohdissa: pyörökaariset ikkunat, joutsenkaulaiset parvekkeet kuin myös kulman pyöristetty torni. Viininlehväkoristeiden halusin viittaavan talon käyttöön”, Helin osoittaa yhtä talon lukuisista yksityiskohdista.

Talon rakennutti siis Anniskeluosakeyhtiö, jolla oli yksinoikeus paloviinan anniskeluun Hämeenlinnassa, ja myös lupa pitää kolmea ravintolaa.

“Kiviseen liiketaloon tuli kaksi kerrosta ja kellaritilat. Suuret viinikellarit ja viinakauppa sijoitettiin alakertaan”, Helin jatkaa muistellen samalla lämmöllä taloa rakentamassa olleiden työmiesten reippautta ja ammattitaitoa.

Ensimmäisessä kerroksessa oli puolestaan konjakkikauppa, viinakauppa ja työväen anniskeluravintola Tillikka. Toiseen kerrokseen oli sijoitettu raittiusravintola ja asuintiloja.

“Pitää muistaa, että Anniskeluyhtiön tuotoista 2/3 kilisi tuloina kaupunginkassaan, josta ne käytettiin yleishyödyllisiin tarkoituksiin”, Helin muistuttaa.

pariskunta2

mansikka2

Anniskeluyhtiön toiminnan lopetti kuitenkin vuonna 1919 voimaan astunut kieltolaki, jonka jälkeen rakennus siirtyi kaupungin haltuun. Vuodesta 1918 vuoteen 2010 rakennus toimi virastotalona ja käytännössä myös Hämeenlinnan kaupungintalona 1940-luvulle saakka.

“On hienoa, että tämä ainutlaatuinen talo saa kohta taas ihmisasukkaita. Arjessa ei ole liikaa aina luksusta, mutta näissä asunnoissa varmasti on. Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka nuorempi polvi osaa yhdistää uuden ja vanhan käytännölliseksi kokonaisuudeksi”, Helin toivoo ja istahtaa tuolille vanhaan rappukäytävään, joka huokuu talon rikasta historiaa.

Koti lähellä kaikkea

Rauhanlinna sijaitsee kaupungin parhaalla paikalla, Hämeenlinnan ydinkeskustassa, mutta huokuu nimensä mukaisesti rauhallisuutta. Kaupat ja muut palvelut ovat kävelymatkan päässä, ja torille ja Vanajaveden rantaan on matkaa muutama sata metriä.

Rauhanlinnan naapurissa komeilee kuusikerroksinen Asunto Oy Hämeenlinnan Rauhanhelmi. Yhdessä nämä kaksi uniikkia kohdetta muodostavat yhden Hämeenlinnan hienoimmista asuinkortteleista.

rauhanlinna

lakea-logo

Myynti
Jussi Pyykkönen
050 563 7779
jussi.pyykkonen@lakea.fi
www.lakea.fi

rouhento-logo

Rakennuttaja
Rouhento Oy
rouhento@rouhento.com
www.rouhento.com